Over mij, Antoinet Rentema

Wijn, en alles wat daarbij hoort, is al jaren mijn grote passie. In het dagelijkse leven werkzaam als  jurist, heb ik de afgelopen jaren mijn passie geleefd door een scala aan wijnopleidingen en masterclasses te volgen (zie ook mijn wijn-cv hieronder). En natuurlijk door mijn wijninstituut RiversPoint op te richten!

Als wijnexpert deel ik mijn kennis en passie van wijn graag met anderen. In de verschillende wijnproeverijen en -cursussen op mijn Dordtse loft leer ik je dan ook alles over wijnen en het wijnproeven, in begrijpelijke taal.

 

Waarom RiversPoint?

Deskundigheid en gedegen wijnkennis, daar sta ik voor. Als het aan mij ligt, groeit RiversPoint uit tot hét wijninstituut in de regio Dordrecht. Maar de leerzame wijnproeverijen en -cursussen zijn zeker niet alleen maar serieus. Tijdens de inspirerende lesavonden is er ook veel ruimte voor gezelligheid en we praten met elkaar over de wijnen die we proeven.

Ik weet veel van wijn en draag die kennis vol enthousiasme aan je over, maar ik ben geen wijnsnob. Je zult mij bijvoorbeeld nooit een ‘bouquet van geuren’ horen zeggen, ik houd niet van blabla of elitaire taal. Iedereen moet zich vrij voelen om te zeggen hoe hij de wijn ervaart. Op een prettige manier over wijn leren en samen van de wijnen genieten, dáár draait het om in mijn cursussen.

 

Voor wie?

Onze wijnproeverijen en cursussen zijn geschikt voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in wijn of er nog meer van willen weten. RiversPoint wil het wijnproeven voor iedereen plezierig en toegankelijker maken, wát je kennisniveau ook is.

Het leuke van lesgeven in drie niveaus is dat je kunt doorschuiven. Ik zie de cursisten dan groeien, zowel qua enthousiasme, kennis als smaak.

Dus wil je meer weten, proeven, ruiken en genieten van wijn? Meld je dan aan voor een van onze wijnactiviteiten. Ik ontmoet je graag op mijn wijnloft!

 

Mijn wijnavontuur…

Mijn passie voor wijn is ontstaan ‘in een vorig leven’, zoals ik altijd zeg. Ergens in de jaren 90 wisten vrienden me over te halen om een weekendje met ze mee te gaan op wijnreis door de champagnestreek, alhoewel ik helemaal niet van champagne hield. De trip bleek ontzettend leuk.

Ik vond het fascinerend om de Franse wijnhuizen te bezoeken, om kennis te maken met het hele wijnproductieproces en natuurlijk om te proeven. Het verraste me dat er zoveel verschil tussen de diverse wijnen zat. Waar lag dat nou precies aan? Die verwondering smaakte naar meer…

Ik werd na dat reisje lid van een wijnclub in Dordrecht, waardoor mijn wijnkennis en liefde voor wijn steeds groter werden. Toen ik besloot de wijncursus SDEN 3 (toen nog SWEN 2) te volgen en mijn Wijnbrevet haalde, werd ik helemáál gegrepen door het wijnvirus. Na een poosje wikken en wegen wist ik het zeker: ik wilde vinoloog worden! En zo geschiedde. Na een opleiding aan de Wijnacademie® mocht ik me in 2016 RegisterVinoloog noemen, de hoogste titel in Nederland. Ondertussen richtte ik RiversPoint op en ben ik wijnlessen gaan geven.

Maar het stopte natuurlijk niet bij mijn Nederlandse vinologentitel… Ik volgde ook internationale wijnopleidingen: level 3 en 4 van het Wine & Spirits Education Trust (WSET). Hierdoor heb ik nog meer inspiratie en kennis opgedaan voor de cursussen en proeverijen van RiversPoint. In 2021 heb ik mijn thesis voor de Weinakademie Osterreich verdedigd (met het onderwerp Booming Bierzo). Dat betekent dat ik me tegenwoordig Weinakademiker mag noemen!

Bekijk mijn Wijn-CV hier

Wil je profiteren van mijn jarenlange wijnervaring? Schrijf je dan gauw in voor een van mijn wijnproeverijen of cursussen. Je bent van harte welkom!

– Antoinet Rentema

Social: